icon CyberKnife hoitopolku

Kuinka CyberKnife hoito toteutetaan

1 Lähete ja ajanvaraus

Sädehoito vaatii aina hoitavan lääkärin lähetteen. Lähetteen saavuttua sairaalaamme syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri arvioi voiko hoidon toteuttaa CyberKnife –hoitolaitteella.

Neurokirurgisista hoitokohteista pyydämme lähetteen Neurokirurgian klinikkaan.

Lääkärin vastaanotto- sekä muut tarvittavat ajat ilmoitetaan potilaalle kirjeitse.

2 Lääkärin vastaanotto

Vastaanotolla lääkäri tarkentaa sädehoidon toteutustavan sekä tulevan hoitoaikataulun.

3 Paikannusta varten tarvittavat kultajyvät

Joillekin potilaille laitetaan neljä pientä, riisinjyvän kokoista, kultaista merkkiä (ns. kultajyvät) joko kasvaimeen tai kasvaimen välittömään läheisyyteen. Toimenpide on hyvin samankaltainen kuin koepalojen otto ja tapahtuu normaalisti paikallispuudutuksessa. Jyviä tarvitaan tapauksissa, joissa kasvainta on muuten hankala paikantaa pelkän röntgenkuvauksen avulla. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi eturauhas-, imusolmuke- ja jotkut keuhkosyövät. Jyvien avulla hoitokohdetta pystytään seuraamaan tarkasti hoidon aikana.

Eturauhassyövässä kultajyvät laittaa urologi Kirurgian poliklinikalla päiväkirurgisena toimenpiteenä. Toimenpiteessä jyvät viedään ultraääniohjauksessa ja paikallispuudutuksessa neulan avulla eturauhaseen peräsuolen seinämän läpi. Jyvien laitto eturauhaseen tapahtuu ennen sädehoitoyksikön ensimmäistä lääkärin vastaanottokäyntiä. Jyvien tulee olla laitettuna vähintään viikko ennen ensimmäistä kuvausta.
    
Keuhkokasvaimeen kultajyvät laittaa radiologi. Jyvät laitetaan joko kuvantaohjatusti rintakehän seinämän lävitse tai laskimoteitse. Molemmat toimenpiteet vaativat vähintään muutaman tunnin tai yön yli jatkuvan seurannan sairaalassa. Jyvien tulee olla laitettuna vähintään kaksi viikkoa ennen ensimmäistä kuvausta.

Muualle kehoon laitettavat kultajyvät laittaa useimmiten radiologi päiväkirurgisena toimenpiteenä. Näidenkin jyvien tulee olla laitettuna vähintään viikko ennen ensimmäistä kuvausta. Sädehoidon lääkäri kertoo aiheesta tarkemmin vastaanotolla.

4 Muotin tekeminen hoitoa varten

Sädehoitoa annettaessa pään tai kaulan alueelle tehdään potilaalle henkilökohtainen muotti eli maski. Maski on ohutta muoviseosta, joka lämpimänä muotoutuu potilaan pään mukaiseksi. Maskin tarkoituksena on auttaa potilasta pitämään pää rennosti paikoillaan sädehoidon ajan. Maski tehdään sädehoitoyksikössä lääkärin vastaanoton jälkeen ennen tietokonetomografia-kuvausta.

5 Kuvaukset

CyberKnife sädehoidon suunnittelu vaatii aina vähintään tietokonetomografia – kuvauksen (TT). Kuvaus tehdään sädehoitoyksikössä lääkärin vastaanoton jälkeen.

Usein hoitokohteen tarkkaa paikantamista varten tarvitaan myös muita kuvauksia esimerkiksi magneettikuvaus (MRI) tai verisuonten kuvaus, angiografia.

6 CyberKnife hoidon suunnittelu

Lääkärin vastaanoton ja kuvantamisen jälkeen alkaa hoidon tekninen suunnittelu. Yksilöllisen sädehoitosuunnitelman tekee sädehoitoyksikön fyysikko yhdessä hoitavan sädehoitolääkärin tai neurokirurgin kanssa. Suunnitelman tekemiseen varataan yleensä aikaa noin viikko.

7 Hoito

Potilaan tullessa ensimmäiseen sädehoitoon, hän ilmoittautuu sädehoitoyksikön toimistoon. Hoitoon varataan aikaa noin yksi tunti. CyberKnifen röntgenhoitajat antavat seuraavat hoitoajat.

Sädehoito toteutetaan potilaan ollessa samassa asennossa kuin CT–kuvauksessa mahdollisen muotin kanssa. Hoidon aikana voi hengittää normaalisti, oli kyseessä keuhkon tai minkä tahansa muun alueen hoito. Potilas voi hoidon aikana kuunnella valitsemaansa musiikkia tai äänikirjaa joko radiosta, sädehoitoyksikön musiikkikirjastosta tai esimerkiksi mukanaan tuomalta CD–levyltä tai mp3–soittimelta. Hoidon ajan potilas on hoitohuoneessa yksin, mutta hoitajilla on huoneeseen koko ajan näköyhteys usean kameran kautta sekä ääniyhteys.

Sädehoito ei tunnu lainkaan ja on hiljainen toimenpide.

8 Hoidon jaksottaminen

CyberKnife –hoitolaitteella yhdellä kerralla annettavat sädeannokset ovat suurempia kuin perinteisessä sädehoidossa. Yleensä sädehoito toteutetaan 1 – 6 sädehoitokäynnillä. Hoitoa annetaan yleensä joka toisena tai kolmantena arkipäivänä.

Eturauhasen sädehoitojakso sisältää esimerkiksi 5 hoitokertaa ja hoitojakso kestää kaksi viikkoa.

9 Haittavaikutukset

CyberKnife –hoidossa haittavaikutukset jäävät yleensä lievemmiksi kuin vastaavan hoitokohteen perinteisessä sädehoidossa. Sivuvaikutukset riippuvat alueesta, jolle hoito annetaan. Esimerkiksi vatsan ja lantion alueen hoidoissa tyypillisiä sivuvaikutuksia ovat rakon ja suoliston oireet. Lääkäri kertoo jo ennen hoitojakson alkua odotettavissa olevista sivuvaikutuksista sekä niiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta.

10 Jälkiseuranta

Ennen sädehoitojakson päättymistä potilaalle varataan lääkärin vastaanotto. Vastaanotolla lääkäri määrittää milloin ja missä on seuraava kontrollikäynti. Ajan antaa yksikkö, jonne kontrollikäynti sovitaan. Aika ilmoitetaan potilaalle kirjeitse kotiin.